A industria agroalimentaria galega, ameazada polo capital estranxeiro

A comunidade galega destaca pola produción de materias primas como leite, uva e carne, pero a escaseza na transformación destes bens impide que o ciclo de produción se complete e creza o valor engadido dos mesmos.

A industria agroalimentaria está considerada sector estratéxico en Galicia. A covid-19, ao contrario que noutros ámbitos, non orixinou tantos estragos nas súas vendas principalmente pola alta demanda en alimentación e a actividade constante das fábricas. Os problemas, segundo as expertas, veñen de antes, e están relacionados coa utilidade final dos bens e servizos. Aínda que goce de boa saúde, o sector primario sofre un déficit na transformación dos produtos. Os ciclos de produción non se pechan e o valor engadido vaise fóra do territorio galego cara outras empresas e países.

A esfera dos lácteos é a que máis destaca por iso, cuxa produción aumentou durante o período de confinamento. Galicia é a primeira rexión de leite do estado ao producir máis do 40% de toda a elaboración de España e tamén figura entre as primeiras a nivel europeo. Factura máis de 1.000 millóns de euros e, con todo, só a empresa Río é a compañía galega que figura na clasificación das máis grandes do país, e isto débese ao gran peso das multinacionais. Algunhas empresas xa se venderon a través de investimentos exteriores como Larsa e Leima. Nas tres últimas décadas Galicia perdeu o 90% das súas explotacións polo baixo prezo da materia prima e só o 45% da mesma expórtase.

[Puedes seguir leyendo este artículo en castellano aquí]

«Non facemos transformación láctea, só envasamos a brik» conta a secretaria xeral do Sindicato Labrego Galego, Isabel Villalba. «É unha industrialización moi básica e é necesario cambiar para crear valor engadido. Fomos vendo a perda de peso no sector agrario, gandeiro e forestal». A cuestión tamén abrangue ao sector cárnico. Tenreira Galega é unha das grandes insignias da comunidade, pero vende toda a carne ao corte ao non realizar transformados. De feito, para mellorar a súa situación debido á caída das vendas pola hostalería, apostará pola innovación, produtos elaborados e pola internalización.

No ámbito madeireiro, Ence é unha empresa pasteira en Pontevedra que elabora o produto primario necesario para realizar bens de papel, pero esas instalacións e fábricas non están fincadas en Galicia, polo que os procesos seguintes na cadea están externalizados e polo tanto, non se xera emprego.

No sector vitícola penetraron unha gran cantidade de adegas externas e algunhas galegas xa foron compradas, polos que as compañías externas son as grandes beneficiarias dos fondos de reestruturación do viñedo. A intención dos grupos adegueiros é explotar os campos e exportar a produción ao seu país comprando as propiedades, por exemplo, as de Ribeira Sacra, Rías Baixas, O Ribeiro e Valdeorras.

Unha das grandes cuestións que sofre o sector primario en Galicia, segundo explica o sindicato, é que se deixou de traballar con madeira. Desapareceu a pequena industria do moble e os serradoiros e fábricas tradicionais como Mobles Hermida, en Lourenzá (Lugo), pecharon e 200 persoas quedaron sen traballo. Villalba fala de «desmantelamento» e abandono dos montes galegos, cuxas consecuencias son visibles a curto prazo: os grandes incendios de cada verán na comunidade galega. A elevada cantidade de biomasa favorece a propagación das chamas, incentivadas polas plantacións de eucalipto e piñeiro, dúas variedades moi pirófilas. Se os terreos alternasen cultivos constituíndo un paisaxe mosaico o resultado non serían os miles de hectáreas calcinadas. Ademais, as actividades económicas relacionadas co medio rural, se non existe un apoio por parte das institucións, terminan morrendo, posto que a xente nova abandona estes lugares en busca doutro futuro. O círculo do abandono.

A profesora de Economía Aplicada da Universidade de Santiago, María Cadaval, explica a Público que estas empresas pertencen a unha primeira xeración industrial que se remonta aos períodos do franquismo, a máis contaminante, e que está centrada nas primeiras fases do proceso produtivo e non na de bens e servizos finais. Ao non crear un produto listo para vender, é a competencia internacional a que desvía a produción. «A primeira xeración industrial ten que morrer», sostén Cadaval. «Vanse materializar mortes importantes: perda de renda, emprego e poboación».

Con todo, hai que destacar neste apartado a excepción da industria conserveira e os produtos do mar, que dan traballo directo a 70.000 persoas, como, por exemplo, Jealsa, Rianxeira ou Frinsa, así como a xigante Pescanova. Do sector cárnico, destaca Coren, a maior cooperativa avícola de Galicia que superou con fartura a covid-19 polo volume de pedidos. «Aquí non hai problema de vendas», explica o secretario xeral de CCOO de Industria, Víctor Ledo, xa que o sector conserveiro foi catalogado estratéxico durante a pandemia. Con todo, os seus persoais aínda reclaman unha mellora nas súas condicións laborais, con contratos temporais e parciais, que se viron empeoradas pola covid-19. «Deron a talla durante o confinamento e para as conserveiras, que a maioría son mulleres, é 8 de marzo todos os días», continúa Ledo.

O sector industrial en Galicia xera o 18,5% do Produto Interior Bruto (PIB), aínda por debaixo do obxectivo europeo, pero as expertas sosteñen que Galicia ten capital suficiente para constituír unha industria sostible e xenerosa co medio ambiente. Para iso, advirten da necesaria intervención e participación pública para aplicar políticas industrializadoras e elaborar así novos proxectos orientados á transición enerxética e ecolóxica. Galicia xa conta cos recursos naturais, capital físico e humano para iso.


Este artigo publicouse orixinariamente en castelán en Público como parte dun acordo de colaboración con este periódico. Aquí podes atopar máis artigos de Público en Luzes.
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail